Publikováno 5. prosince 2025

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Po uplynutí této doby už byste ho neměli jíst

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Po uplynutí této doby už byste ho neměli jíst

Silný mráz zpomalí kažení masa téměř na nulu, ale neudrží jeho kvalitu navždy. Odborné organizace proto uvádějí orientační limity, po jejichž překročení už se maso z domácího mrazáku nedoporučuje jíst kvůli chuti, vůni a výživové hodnotě.

Vyplatí se proto vědět, jak dlouho můžete bezpečně skladovat hovězí, vepřové, drůbež, ryby nebo mleté maso. Na následujících řádcích najdete přehlednou tabulku i jednoduchá pravidla, díky kterým už maso v mrazáku zbytečně nebudete nechávat ležet celé měsíce.

Proč se maso v mrazáku nekazí, ale zhoršuje se jeho kvalita

Při teplotě zhruba 18 stupňů pod nulou se růst bakterií prakticky zastaví. Z hlediska bezpečnosti může maso vydržet velmi dlouho, teoreticky i roky.

Problém je v tom, že tuky a bílkoviny v mase postupně oxidují a vysychají. Výsledkem je mrazové spálení, šedé mapy na povrchu, nasládlý nebo žluklý pach a vláknitá struktura. Takové maso už nemusí být zdravotně v pořádku pro citlivější osoby a hlavně nebude chutnat dobře.

Kuřecí maso
Různé druhy masa vydrží různou dobu v mrazáku. Zapamatujte si, jaká doba to je. Foto: Unsplash

Základní pravidla pro bezpečné zmrazení

Než maso vložíte do mrazáku, dodržte několik jednoduchých zásad, aby vydrželo co nejdéle v dobré kondici.

  • Maso zamrazte co nejdříve po nákupu
  • Porce rozdělte na menší balíčky pro rychlejší zamrazení
  • Používejte pevné sáčky nebo krabičky určené do mrazáku a vytlačte z nich vzduch
  • Každý balíček označte druhem masa a datem zamrazení
  • Udržujte stálou teplotu v mrazáku a neotvírejte ho zbytečně
  • Rozmrazené syrové maso znovu nezamrazujte, pouze pokud ho nejprve tepelně upravíte

Jak dlouho vydrží jednotlivé druhy masa

Doby uvedené v tabulce platí pro domácí mrazák s teplotou přibližně -18 °C. Jde o intervaly, po které si maso uchová dobrou kvalitu. Po jejich uplynutí už se konzumace nedoporučuje.

Druh masaJak dlouho vydrží
Kuřecí a krůtí maso v celkuaž 12 měsíců
Kuřecí a krůtí rozporcované6-9 měsíců
Hovězí maso8-12 měsíců
Vepřové maso6-8 měsíců
Zvěřina8-12 měsíců
Mleté maso2-3 měsíce
Uzeniny a párky1-2 měsíce
Libové druhy ryb (treska, štika)až 6 měsíců
Tučné druhy ryb (losos, makrela, sleď)2-3 měsíce
Doporučená maximální doba zamrazení pro jednotlivé druhy masa

U ryb a mletého masa doporučují odborné instituce kratší dobu uchovávání, protože tuky v nich rychleji oxidují a maso získává žluklou pachuť.

Kdy maso raději dál nekonzumovat

I když se vejdete do doporučené doby, vždy se řiďte také vzhledem a vůní masa po rozmrazení. Pokud si nejste jistí, je lepší maso vyhodit než riskovat zažívací potíže.

Jak dlouho vydrží kuřecí, hovězí a vepřové maso podle Lidl.cz

Zpozornět byste měli v těchto situacích:

  • Nevíte, kdy přesně bylo maso zamrazeno a štítek chybí
  • Na povrchu jsou rozsáhlé šedé nebo bělavé vysušené mapy
  • Po rozmrazení maso nepříjemně voní nebo má nasládlý či žluklý nádech
  • Balení je potrhané nebo je v něm silná vrstva ledu

Pokud udržíte v mrazáku teplotu kolem 18 stupňů pod nulou, maso zůstane z hlediska mikrobiální bezpečnosti velmi dlouho v pořádku. Pro chuť i výživovou hodnotu se ale vyplatí respektovat orientační limity v tabulce, maso si pečlivě značit a starší balíčky průběžně spotřebovávat. Tím snížíte riziko znehodnocení potravin i zbytečného plýtvání.

Zdroje: Autorský text, redakce Kapitalio.cz, FoodSafety.gov, FSIS.usda.gov, WildCountryMeats.com; Náhledová fotografie: Unsplash

Autor článku

Alice Kollárová

Když zrovna nevytvářím poutavé články, ráda si přečtu dobrou knížku, vypiju šálek kvalitního čaje nebo se ztrácím ve změti kytarových akordů. Mým cílem je se ve psaní neustále zlepšovat a dělat čtenářům svou prací hezčí den.

error: Content is protected !!