Publikováno 26. září 2025

Do kávy si dávám špetku soli. Kolegové se mi smějí, přitom to odborníci doporučují

Do kávy si dávám špetku soli. Kolegové se mi smějí, přitom to odborníci doporučují

Milovníci kávy nedají bez šálku této tekutiny ani ránu. Je to jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě a existuje spousta způsobů, jak ji lze připravit. Přesto mnozí netuší, že si do kávy mohou dát malou špetku soli a čerpat tak zajímavé benefity.

Kdo to kdy slyšel, aby se do kávy dávala sůl? To snad musí být výmysl. Věřte nebo ne, výmysl to skutečně není. Sůl se do kávy dává ve velmi malém množství, má však rovnou několik pozitivních účinků. A dokonce má ještě lepší účinky než samotný cukr.

Káva v šálku na stole
Káva podporuje zdraví, může však přispívat k překyselení organismu. Foto: Unsplash

Snadné řešení, které většina lidí nezná

Přidávat si sůl do kávy není žádnou novinkou, ale tento desítky let starý trend připomněl šéfkuchař Alton Brown, který si sůl v kávě nesmírně pochvaluje. Používá se nejčastěji pro kávu prodávanou v supermarketech, protože je tmavěji pražená a tím pádem chuťově výraznější a hořká.

Právě hořkost je něco, co někteří lidé u kávy zbožňují, jiní se však domnívají, že přílišná hořkost kazí její zajímavou chuť. A právě to můžete maličkou špetkou soli vyřešit. Sůl hořkost pohltí a výsledkem bude vynikající, jemnější chuť. Údajně to dokáže mnohem lépe než cukr. Pokud si tedy kávu sladíte hlavně kvůli hořkosti, zkuste cukr příště vyměnit za sůl.

Rozhodně to neznamená, že musíte od dnešního dne začít do každého šálku sypat sůl. Klidně si tento trik nechte na dobu, kdy budete mít doma příliš hořkou kávu. Uvidíte, že budete mnohem spokojenější. „Je to starý trik, který se uchytil už hrozně dávno. Já si dávám nepatrné množství soli do kávy každý den a nemůžu být spokojenější. Ocení to hlavně ti lidi, kteří pijí turka a jinou hořkou kávu,“ říká Jirka, který přiznal, že se mu za jeho zvyk jeho kolegové v práci dodnes smějí. A to i přesto, že už moc dobře znají pozitivní účinky soli v kávě.

Sůl v misce
Dejte si do kávy špičku lžičky soli a uvidíte, jak se její chuť promění. Foto: Freepik.com

Sůl v kávě doporučují i odborníci na zdraví

Jemnější chuť není jedinou výhodou, kterou můžete z tohoto zvláštního trendu čerpat. Jestliže si rádi pochutnáváte na kávě (ideálně neslazené), podporujete tím své zdraví. Pokud ji ale pijete denně a dáváte si i několik šálků, můžete tímto způsobem překyselit svůj organismus – a jedním z příznaků je pálení žáhy neboli reflux. A podle amerického výživového poradce Dr. Daryl Gioffreho může právě s tímto pomoci – zbaví kávu kyselosti.

Překyselení organismu může být obtížné poznat, ale vyznačuje se několika příznaky. „Jakmile se tělo překyselí, dochází v něm k nepříjemným zánětům. Navenek se tato nepohoda může projevovat únavou, zažívacími problémy, nespavostí nebo podlomenou imunitou,“ říká Dr. Gioffre. Kromě toho může sůl podporovat také zdraví kostía oddalovat riziko osteoporózy.

Zdroj: Autorský text, redakce Kapitalio.cz, Thekitch.com, iReceptar.cz; Náhledová fotografie: Freepik.com

Autor článku

Adéla Novotná

Největší radost mi dělá cestování a zdravý životní styl, ale občas jen tak lenoším a sleduju seriály v pohodlí svého gauče. Své zkušenosti ráda sdílím dál čtenářům prostřednictvím webu Kapitalio, který patří mezi moje nejoblíbenější.

error: Content is protected !!