Publikováno 25. listopadu 2025

Problémy KFC neberou konce: Hygienici našli v Twisteru fekální bakterie, zákazník skončil v nemocnici

Problémy KFC neberou konce: Hygienici našli v Twisteru fekální bakterie, zákazník skončil v nemocnici

Křupavé kuře, majonéza, zelenina, tortilla. Kombinace, kterou si v Česku pravidelně dává mnoho lidí, když chtějí rychlé jídlo bez starostí. V posledních měsících ale u KFC zřejmě začíná platit pravý opak. Místo bezstarostného oběda řeší zákazníci, inspekce i hygienici otázku, jak bezpečné vlastně jídlo v oblíbeném řetězci je. A nejnovější zjištění ukazují, že problém už zdaleka není jen o jednom prošlém kuřeti.

Vynořují se další a další kauzy, ve kterých hraje hlavní roli prošlé či špatně skladované maso, pochybné postupy v kuchyni i zjištění kontrolních orgánů. Z jednotlivých incidentů se tak postupně skládá nepříjemná mozaika, která nutí ptát se, zda nejde o hlubší problém než jen selhání pár zaměstnanců.

Kauza kvůli trvanlivosti masa

První silná vlna pozornosti se kolem KFC zvedla na konci léta. Investigativní novinář Jan Tuna ve svém pořadu upozornil na výpovědi zaměstnanců, podle nichž se v některých provozovnách pracovalo s masem po datu použitelnosti a měly se přelepovat etikety tak, aby suroviny vypadaly na papíře stále v pořádku.

Pokrmy z řetězce KFC
KFC bylo dlouhá léta jedním z nejoblíbenějších fast foodů v Česku. Foto: Unsplash

„Pokud maso takzvaně nechodí, tak se umyje, když smrdí méně, tak se neumyje a dá se třeba silnější marináda. Mám svědectví obrovského množství lidí, kteří prošli KFC různými pozicemi, včetně manažerských,“ uvedl Tuna v zářijovém rozhovoru pro DVTV.

Na podezření reagovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V září inspektoři v liberecké pobočce našli téměř devět kilogramů marinovaného kuřecího masa s prošlou dobou použitelnosti. Maso muselo z provozu okamžitě pryč a s řetězcem bylo zahájeno správní řízení.

Podobné praktiky s prodlužováním trvanlivosti masa přitom neřeší jen Česko. V Dánsku veterinární správa v létě dočasně zavřela všechny tamní restaurace KFC právě kvůli zjištění, že se v části provozoven přetiskovaly etikety a prodávalo se prošlé maso.

KFC se proti obviněním opakovaně brání. Tvrdí, že nejde o systémovou chybu, ale o ojedinělé případy, v nichž roli hraje selhání jednotlivců, kteří nedodrželi interní pravidla. Podle vyjádření firmy je bezpečnost potravin a hygienické standardy prioritou a podobné případy bere velmi vážně.

Pokrmy z restaurace KFC
Už několikátá kontrola hygieniků z KFC odhalila, že pokrmy nejsou v pořádku. Foto: Freepik

Rozmrazování masa ve vodě a další zásah inspekce

Jen několik týdnů po odhalení prošlého masa se objevila další potíž. Při kontrole restaurace KFC v pražských Dejvicích zjistila inspekce, že zaměstnanci rozmrazovali téměř devět kilogramů kuřecích filet ve stojaté vodě.

Podle odborníků tento postup výrazně zvyšuje riziko množení bakterií. Běžná praxe je rozmrazování pod tekoucí vodou nebo v řízených podmínkách, kde se teplota pečlivě hlídá. V Dejvicích musely být šarže masa zlikvidovány a s provozovatelem bylo zahájeno řízení. Za takové pochybení může inspekce uložit pokutu až deset milionů korun.

Řetězec i v tomto případě uvedl, že šlo o chybu jednoho člena personálu, nikoli o standardní postup. Zdůraznil, že jeho manuály pro zacházení s masem jsou přísné a že zaměstnanci procházejí školením. To už jim ale věří málokdo.

Jak často stát KFC kontroluje

Na rostoucí obavy veřejnosti musela reagovat i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Z oficiální odpovědi na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím vyplývá, že od 1. ledna do 28. září 2025 provedla inspekce v provozovnách KFC celkem 178 kontrolních vstupů. V 52 případech zjistila nějaké pochybení, nejčastěji v oblasti hygienických požadavků.

Zároveň inspekce upozorňuje, že část kontrol v době vydání dokumentu ještě nebyla uzavřena a čísla se mohou změnit. Pokud jde o konkrétní závady v potravinách, byly zatím zaznamenány tři případy související s kvalitou vody v ledu a překročením limitu pro koliformní bakterie. Jako porušení kritérií bezpečnosti se posuzoval jeden případ, kdy inspektoři na pekařském výrobku našli viditelné plísně. Žádná z provozoven KFC v Česku ale do konce září uzavřena nebyla.

KFC zároveň uvádí, že po vypuknutí kauzy nechalo své restaurace zkontrolovat i interně a třetími stranami. Podle vyjádření pro média prošla každá restaurace v tuzemsku několika audity a firma tvrdí, že nenašla důkazy o systémových problémech v oblasti bezpečnosti potravin.

Pokrm z KFC
KFC je oblíbené po celém světě. Nedávno měli potíže i v Dánsku, kde byly všechny pobočky uzavřeny. Foto: Missvain/Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Twister plný bakterií a pacient v nemocnici

Podle serveru Extra s odkazem na zástupce hlavní hygieničky ČR Matyáše Fošuma řeší hygienici v Ústeckém kraji případ, který už skončil hospitalizací. V říjnu byl do nemocnice přijat pacient s vážnými zažívacími potížemi, které spojil s návštěvou KFC. Následné šetření hygienické stanice proto zahrnovalo odběr vzorků z několika provozoven v regionu.

Laboratorní rozbor jednoho z pokrmů, konkrétně oblíbeného Twisteru, ukázal podle zveřejněných informací až 45 tisíc kolonií bakterií z čeledi enterobacteriaceae na gram výrobku. Zákonný limit byl tedy překročen přibližně pětačtyřicetkrát. Ve stejném vzorku bylo zjištěno také 3,8 tisíce kolonií koliformních bakterií na gram, což hygienici označují za indikaci fekálního znečištění v kuchyni.

„V současné době se jedná o tři různé provozovny v Ústeckém kraji. Ve dvou z nich byly nalezeny nadlimitní hodnoty bakteriální kontaminace. U třetí provozovny čekáme na poslední výsledek. Vzorky byly odebrány z důvodů zdravotních potíží u veřejnosti, dokonce došlo i k hospitalizaci,“ potvrdil Fošum.

Přímá příčinná souvislost mezi konkrétním pokrmem a hospitalizací pacienta se stále vyhodnocuje, už samotný nález tak vysokých hodnot bakterií v jídle vydávaném zákazníkům ale představuje pro hygieniky vážný signál, že došlo k zásadnímu selhání hygienických postupů.

Jídlo z KFC zabalené v tašce
Spousta zákazníků už se od fastfoodu odvrátila a další návštěvu neplánují. Foto: Unsplash

Série pochybení a otázka, zda nejde o systémový problém

Twister nasáklý bakteriemi rozhodně není izolovaný incident. Jeho nález zapadá do série už dříve popsaných případů, kdy inspekce našla prošlé maso, nevhodné rozmrazování nebo známky fekální kontaminace v kuchyních českých poboček KFC.

Kritici v čele s Janem Tunou tvrdí, že opakovaná zjištění v různých městech naznačují spíše hlubší selhání v nastavení systému než jednotlivé chyby konkrétních pracovníků. KFC naopak trvá na tom, že jeho interní standardy jsou dostatečné a že po sérii kauz ještě posílilo interní kontroly a audity.

Na definitivní odpověď si bude muset veřejnost počkat. Státní orgány pokračují v rozsáhlých kontrolách, které se podle Matyáše Fošuma svým rozsahem už přirovnávají k metanolové aféře. Výsledky dalších laboratorních rozborů a správních řízení ukážou, zda budou následovat i tvrdší sankce nebo případné uzavírání provozoven.

Jisté je zatím jedno. V okamžiku, kdy se v hotovém jídle vydávaném zákazníkům objeví násobně překročené limity bakteriální kontaminace a jeden z hostů skončí v nemocnici, se z pohodlného fastfoodu stává téma pro hygieniky, právníky i politiky. A pro zákazníky signál, že slepá důvěra v známou značku už není samozřejmostí.

Zdroj: Autorský text, redakce Kapitalio.cz, TUNA VERSUS, DVTV, Denik.cz, CT24.CeskaTelevize.cz, Novinky.cz, Extra.cz, CNN.iPrima.cz; Náhledová fotografie: Vojtasekd/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Autor článku

Alice Kollárová

Když zrovna nevytvářím poutavé články, ráda si přečtu dobrou knížku, vypiju šálek kvalitního čaje nebo se ztrácím ve změti kytarových akordů. Mým cílem je se ve psaní neustále zlepšovat a dělat čtenářům svou prací hezčí den.

error: Content is protected !!