Publikováno 12. listopadu 2025 | Aktualizováno 19. listopadu 2025

KFC má další průšvih: Inspekce zjistila, že rozmrazovali maso ve stojaté vodě

KFC má další průšvih: Inspekce zjistila, že rozmrazovali maso ve stojaté vodě

Řetězec s rychlým občerstvením KFC se nedávno ocitl ve velkých problémech. Zjistilo se, že zaměstnanci měli záměrně prodlužovat trvanlivost kuřecího masa. Teď se k tomu přidal další problém. Inspekce, která pobočky pravidelně kontroluje, zjistila, že zaměstnanci rozmrazovali kuřecí maso ve stojaté vodě.

Nespočet lidí, kteří byli stálými zákazníky KFC, už řetězci nevěří. Může za to kauza, která před několika týdny proletěla českými médii jako hurikán. Z neustále plných poboček se tak v mžiku staly poloprázdné či úplně prázdné.

Zdá se, že to nebyla jediná kauza, která se KFC týká. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) potvrdila, že se v pobočce v pražských Dejvicích maso rozmrazovalo ve stojaté vodě. To je nebezpečné kvůli zvýšeným mikrobiologickým rizikům.

Pochybení jednotlivce, nebo běžná praktika?

Maso se běžně rozmrazuje pod tekoucí vodou, nikoliv ve stojaté. V takovém případě se mohou snadno přemnožit nebezpečné bakterie, které mohou vést ke vzniku zdravotních potíží. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva pro České noviny potvrdil, že se tento postup prováděl v dejvické pobočce KFC.

Kuřecí maso ve fast foodu KFC
KFC mělo záměrně prodlužovat trvanlivost kuřecího masa. Po tomto odhalení ztratila společnost plno zákazníků. Foto: Sarah Stierch/Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Podle obchodní ředitelky společnosti AmRest, jež provozuje KFC, se jednalo o pochybení jednotlivce, který nedodržel ustanovení o hygieně potravin. Zaměstnanec tímto způsobem rozmrazoval 9 kg kuřecího masa. To muselo být zlikvidováno.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce již zahájila správní řízení. Společnosti hrozí pokuta ve výši až 10 milionů korun.

KFC bylo prověřováno kvůli prodlužování trvanlivosti masa

V září letošního roku novinář Jan Tuna upozornil na praktiky KFC, které mělo přelepovat etikety s trvanlivostí na kuřecím mase. To vyvolalo podezření, že řetězec svým zákazníkům připravuje pokrmy z prošlého masa. Řetěze tehdy nepochybně ztratil mnoho věrných zákazníků a bylo zřejmé, že další kauzu si rozhodně dovolit nemůže.

Lidé na sociálních sítích začali situaci rychle řešit a plno lidí se shodovalo, že jim pokrmy z KFC často způsobovaly trávicí potíže, ačkoliv u jiných řetězců s rychlým občerstvením nic z toho nepociťovali.

Inspektoři od začátku roku provedli minimálně 70 kontrol poboček KFC. „Pochybení právních předpisů jsme zjistili v devíti případech,“ uvedl podle iDnes mluvčí SZPI. Mělo se jednat o porušení nařízení, nikoliv o o vážné ohrožení bezpečnosti zákazníků.

Zdroj: Autorský text, redakce Kapitalio.cz, Ceskenoviny.cz, iDnes.cz, Tuna Versus (Youtube); Náhledová fotografie: Vojtasekd/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Autor článku

Adéla Novotná

Největší radost mi dělá cestování a zdravý životní styl, ale občas jen tak lenoším a sleduju seriály v pohodlí svého gauče. Své zkušenosti ráda sdílím dál čtenářům prostřednictvím webu Kapitalio, který patří mezi moje nejoblíbenější.

error: Content is protected !!