Publikováno 12. prosince 2025

Recept: Dokonalé svařené víno, které vám zpříjemní vánoční období

Recept: Dokonalé svařené víno, které vám zpříjemní vánoční období

Svařák neodmyslitelně patří k Vánocům. Nechybí na žádném vánočním trhu a nabízí jej dokonce i supermarkety. To nejlahodnější svařené víno si ale s jistotou připravíte doma. Když ho budete podávat svým návštěvám, budou vás prosit o váš recept.

Tradiční svařák je jeden z nejoblíbenějších vánočních nápojů. Často chutná dokonce i těm, kteří víno nemají příliš v lásce. Připravte si ho podle našeho receptu, který si s jistotou zamilujete.

Recept na svařené víno, které je o kapku lepší než ty ostatní

Správný poměr ovoce, koření a přidaného alkoholu činí ze svařáku tak výjimečný nápoj, který miluje celý svět. Pokud zatím nemáte svůj oblíbený recept, připravte si svařené víno podle následujícího postupu.

Potřebné ingredience:

  • velký pomeranč
  • 2 lusky kardamomu
  • 6 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 celá skořice
  • láhev červeného vína
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ hrnku brandy (lze použít také rum nebo Cointreau)
Svařené víno naservírované ve sklenicích
Tohle svařené víno si zamilujete nejen vy, ale i vaši přátelé a příbuzní.

Postup přípravy:

Nejdříve nastrouhejte kůru z pomeranče. Jakmile budete mít hotovo, vymačkejte z něj veškerou šťávu.

Plochou stranou nože rozmačkejte lusky kardamomu.

V hrnci zahřejte svařené víno: Nalijte do hrnce červené víno a přidejte koření, kůru a šťávu z pomeranče, skořici, cukr i brandy.

Zhruba 2 minuty vařte na středním plameni, dokud se nerozpustí cukr. Poté snižte plamen na minimum a nechte zahřívat zhruba 30 minut, dokud se nepropojí chutě z koření.

Hotovo. Svařené víno přelijte do vzduchotěsné nádoby a jakmile vychladne, dejte ho do ledničky. Tam vydrží zhruba dva dny.

Autor článku

Dominika Pauerová

error: Content is protected !!