Recept: Dokonalé svařené víno, které vám zpříjemní vánoční období
Svařák neodmyslitelně patří k Vánocům. Nechybí na žádném vánočním trhu a nabízí jej dokonce i supermarkety. To nejlahodnější svařené víno si ale s jistotou připravíte doma. Když ho budete podávat svým návštěvám, budou vás prosit o váš recept.
Tradiční svařák je jeden z nejoblíbenějších vánočních nápojů. Často chutná dokonce i těm, kteří víno nemají příliš v lásce. Připravte si ho podle našeho receptu, který si s jistotou zamilujete.
Recept na svařené víno, které je o kapku lepší než ty ostatní
Správný poměr ovoce, koření a přidaného alkoholu činí ze svařáku tak výjimečný nápoj, který miluje celý svět. Pokud zatím nemáte svůj oblíbený recept, připravte si svařené víno podle následujícího postupu.
Potřebné ingredience:
- velký pomeranč
- 2 lusky kardamomu
- 6 hřebíčků
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1 celá skořice
- láhev červeného vína
- ½ hrnku cukru
- ¼ hrnku brandy (lze použít také rum nebo Cointreau)

Postup přípravy:
Nejdříve nastrouhejte kůru z pomeranče. Jakmile budete mít hotovo, vymačkejte z něj veškerou šťávu.
Plochou stranou nože rozmačkejte lusky kardamomu.
V hrnci zahřejte svařené víno: Nalijte do hrnce červené víno a přidejte koření, kůru a šťávu z pomeranče, skořici, cukr i brandy.
Zhruba 2 minuty vařte na středním plameni, dokud se nerozpustí cukr. Poté snižte plamen na minimum a nechte zahřívat zhruba 30 minut, dokud se nepropojí chutě z koření.
Hotovo. Svařené víno přelijte do vzduchotěsné nádoby a jakmile vychladne, dejte ho do ledničky. Tam vydrží zhruba dva dny.