Publikováno 8. srpna 2023 | Aktualizováno 9. srpna 2023

Jak správně uvařit rýži: V hrnci i v rýžovaru

Jak správně uvařit rýži: V hrnci i v rýžovaru

Rýže je základní složkou mnoha světových kuchyní, od asijských po latinskoamerické. Ačkoli se může zdát, že vaření rýže je jednoduchý úkol, mnoho lidí hledá ten správný způsob, jak dosáhnout dokonalé, nelepivé a nadýchané textury. Na následujících řádcích vám prozradím, jak nejlépe uvařit rýži.

  • Vaření rýže je velice snadné, ale doporučuje se řídit podle instrukcí na obale, protože každá rýže se může připravovat mírně odlišně
  • Rýže se vaří zhruba 15-20 minut a poté se nechává ještě zhruba 10 minut odpočívat
  • Rýži můžete zjemnit trochou másla nebo olivového oleje a pro lepší chuť je možné rýži před vařením krátce orestovat na pánvi.

Jak uvařit rýži krok po kroku:

Potřebné ingredience

Pro správné uvaření rýže nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Postačí vám pouze rýže a voda, případně sůl podle potřeby.

  • Rýže (jasmínová, basmati, dlouhozrnná apod.)
  • Voda
  • Špetka soli (volitelné)

Postup

Výběr rýže: Je důležité vybrat správný druh rýže pro váš recept. Například, pokud vaříte asijské jídlo, pak je jasmínová nebo dlouhozrnná rýže ideální volbou. Pro indická jídla je naopak nejlepší rýže basmati.

Promývání: Promyjte rýži pod tekoucí studenou vodou, dokud voda nebude čirá. Tím odstraníte přebytečný škrob a zabráníte tomu, aby byla rýže příliš lepivá.

Poměr vody a rýže: Obecný poměr pro vaření rýže je 1 část rýže ku 2 částem vody. U některých druhů rýže může být tento poměr mírně odlišný, proto doporučujeme vždy sledovat instrukce na balení.

Vaření rýže

a) Na sporáku: Vložte rýži a vodu do hrnce a přidejte špetku soli. Přivedte k varu, poté snižte teplo na minimum a zakryjte pokličkou. Nechte vařit 15-20 minut (záleží na druhu rýže) bez odhalení pokličky.

b) V rýžovaru: Rýžovary jsou ideální pro vaření rýže, protože automatizují proces. Stačí dodržet návod k použití konkrétního přístroje. Podívejte se na nejlepší rýžovary.

Odpočinek: Po vaření nechte rýži pod pokličkou odpočívat asi 10 minut. Tím rýže získá dokonalou texturu.

Promíchání: Po odpočinku promíchejte rýži vidličkou, aby se zrnka oddělila.

Tipy a triky pro vaření rýže

  • Pokud máte rádi aromatizovanou rýži, můžete do vařící vody přidat kousek másla nebo trochu olivového oleje.
  • Pro více chuti můžete rýži nejprve orestovat na másle nebo oleji, než přidáte vodu.
  • Bez ohledu na to, jakou rýži si vyberete, hlavní je sledovat základní kroky a postupy. S trochou praxe budete moci uvařit dokonalou rýži pokaždé.
5/5 - (1 vote)
Autor článku

Aneta Susedíková

Na webu Kapitalio přináším čtenářům užitečné informace z oblasti financí, cestování, ale třeba i gastronomie. Ve svém volném čase nejraději poznávám nová místa, neodmítnu ale ani den strávený na gauči u čtivé knihy.